Een zomers paradijs in eigen tuin

13 Oktober, 2016 21:20

Bij veel exotische planten wordt onterecht gedacht dat ze alleen in de tropen kunnen groeien. De planten en heesters zien er dan wel exotisch uit, vaak zijn ze ook gehard tegen onze winters. Vaak wordt gedacht dat de bamboeplant uit de tropen komt, terwijl deze eigenlijk uit één van de koudste streken ter wereld komt. Een bepaalde soort palmboom, de Trachycarpus fortunei komt zelfs oorspronkelijk uit het Himalaya gebergte.

Soorten grond

Toch kun je niet zomaar elke exotische plant in de tuin zetten. Exotische planten hebben namelijk één ding met elkaar gemeen: ze houden niet van natte voeten. De grond waar de planten in komen te staan moet dan ook goed doorlatend zijn. Zavel of zandgrond zijn goede keuzes, maar in een kleigrond zullen de planten het niet overleven. Stop de exoten ook niet in potten: de wortels moeten diep de grond in kunnen om zich te beschermen tegen de vrieskou.

 

Creëer een junglesfeer

In ons koude kikkerlandje is het natuurlijk niet mogelijk om een tropische tuin te creëren zoals in bijvoorbeeld Bali. Realiseer de tropische tuin dan ook op een plek waar het goed past. Bijvoorbeeld een binnentuin of omsloten tuin is hiervoor erg geschikt. Hier kun je je zomerse sfeer realiseren zonder dat de rest van de omgeving hier afbreuk aan doet. Een ander voordeel is dat een omsloten tuin minder wind vangt en daarmee geschikter is voor planten die minder goed tegen de koud kunnen.

Tips om zelf een tropische tuin te maken

 

  • Gebruik natuursteen om bijvoorbeeld een kronkelpad aan te leggen.
  • Decoreer de tuin met houten kunstelementen.
  • Tropische planten met grote bladeren vormt een goede basis.
  • Gebruik potten met kuipplanten voor een extra tropisch element.
  • Een klein vijvertje geeft een jungle look aan de tuin.
  • Gebruik felle kleuren voor bijvoorbeeld een tuinmuur of vogelhuisje.

Tuinweelde kan je helpen met het (her)inrichten van je tuin. Mocht je interesse hebben in een complete tuin van TuinWeelde, neem dan contact met ons op om een afspraak te maken met onze hovenier. 0527-274505.

< Checklist: is jouw tuin winterklaar? Kunstgras: de voor- en nadelen >