Tuinieren is het beste medicijn ter wereld

4 Mei, 2016 21:23

Dure yogalessen of zelfs een retraite in het buitenland zijn helemaal niet nodig om tot rust te komen. Het perfecte medicijn tegen alle drukte en stress is vaak enkele meters van u verwijderd: de tuin. Niets werkt zo ontspannend als een uurtje in de tuin wroeten.

Stress vermindering

Tuinieren blijkt bijzonder effectief te zijn bij het verminderen van stress. Het is een actieve vorm van ontspanning, waarbij je je aandacht slechts op één ding tegelijk hoeft te richten. Lekker in een groene omgeving met de handen in de aarde. Het zonnetje op het gezicht, een lichte bries door de haren en het vrolijke getjilp van de vogels in de bomen: een heel contrast met de kunstmatig gekoelde of verwarmde ruimtes van een kantoor. Alleen de zon al zorgt voor het vrijkomen van hormonen die goed zijn voor onze gemoedsrust.

In beweging

Tuinieren brengt een grote variatie in lichaamsbeweging met zich mee: bukken, scheppen, tillen. Het komt overeen met een allround work-out in de sportschool, maar dan in de buitenlucht. Het lichaam is in beweging; dat is goed voor de fitheid, het hart en het uithoudingsvermogen. U kunt de work-out zo zwaar maken als uzelf wilt; een boom vellen vergt aanzienlijk meer inspanning dan het planten van nieuwe bloemen.

De kleur groen

De kleur groen doet wonderen voor onze algemene gezondheid. Onderzoek na onderzoek toont aan dat groen zowel gezond als gelukkig maakt. Mensen in een natuurrijke omgeving voelen zich in het algemeen gezonder en opgewekter dan mensen die continu omgeven worden door beton. Een klein aantal bomen in de straat blijkt daar al een verschil in te kunnen maken. In de kleurenpsychologie ziet men de kleur groen dan ook als kalmerend, natuurlijk en optimistisch. Geen wonder dat tuinieren zo goed is voor het humeur.

Wilt u uw tuin groener maken of wilt u aan de slag in de tuin maar heeft u geen idee waar te beginnen? Bij Tuinweelde kunnen we u adviseren hoe u het maximale uit de tuin haalt.

< Checklist: is jouw tuin winterklaar?