Op zomervakantie? Vergeet de tuin niet!

20 Juni, 2017 21:23

Je bent er helemaal klaar voor: je paspoort en zonnebrand zitten in de tas en de koffer is gepakt - het is eindelijk tijd voor een welverdiende vakantie. Maar heeft u de tuin wel voorbereid op uw afwezigheid? Met deze tips ziet uw tuin er bij thuiskomst net zo mooi uit als bij vertrek.

Water geven

Voorzie uw tuin van voldoende water, idealiter de dag dat u vertrekt. Tijdens de warme zomerdagen kunnen planten snel uitdrogen. Als u de grond regelmatig besproeit, kunt u de tuin voorbereiden door de planten een maand voor vertrek minder vaak water te geven. Zo stimuleert u de groei van de wortels van planten en bomen, waardoor ze meer water uit de grond kunnen onttrekken.

Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat het gras en de planten vocht langer vast te laten houden. Zo kunt u de restanten na het grasmaaien laten liggen of de tuin voorzien van een laag compost of mulch. Op deze manier creëert u extra schaduw en een beschermende laag, waardoor de grond het water langer vasthoudt.

Bescherm planten en gras

Planten in potten zijn het meest kwetsbare deel van de tuin. Ze staan vaak apart en hebben alleen de grond in de pot om ze te voorzien van voedingsstoffen. Verplaats de potten voor uw vakantie daarom zoveel mogelijk naar schaduwrijke plekken in de tuin. Door de potten dicht bij elkaar te zetten beschermen de planten elkaar: ze blijven koeler en de luchtvochtigheid neemt toe.

U kunt ervoor kiezen het gras extra kort te maaien voordat u op vakantie gaat. Zo staat het grasveld er mooi bij als u terugkomt. Het nadeel is dat de grond op deze manier juist extra blootgesteld wordt aan de zon, waardoor de aarde sneller uitdroogt. Ook kan het overmatig kortwieken van het gras zorgen voor bruine of gele plekken in het gazon.

Uiteraard kunt u ook een familielid of de buurman inschakelen om de tuin te onderhouden terwijl u weg bent. Zo weet u zeker dat de tuin er mooi uit blijft zien.

Heeft u nog vragen over hoe u de tuin onbezorgd kunt achterlaten? Onze tuinspecialisten hebben nog verschillende tips. Daarnaast zijn wij specialist in de aanleg van onderhoudsarme tuinen. Zo heeft u ook buiten de vakantie geen omkijken meer naar uw tuin.

Tuintrends 2016 >