Veelgemaakte fouten bij het aanleggen van de tuin

19 Juli, 2016 21:22

Het vergt nogal wat voorbereiding, kennis en tijd om zelf een nieuwe tuin aan te leggen. Daarom wordt er vaak gekozen om het ontwerpen en aanleggen van de tuin uit te besteden aan een hovenier. Laat jezelf goed voorlichten door mensen met ervaring als je van plan bent om een tuin zelf aan te leggen. Wanneer er tijdens de aanleg fouten gemaakt worden, kan dat op lange termijn voor grote problemen zorgen.

Het indelen van de tuin is een lastige klus. Bedenk van tevoren goed hoeveel tijd je kwijt wilt zijn aan het onderhoud van de tuin. Aan de hand hiervan kun je beslissen wat je wel of beter niet in de tuin kunt plaatsen.

Het onjuist plaatsen van bomen in de tuin

Wees voorzichtig met het planten van bomen in de tuin. Kleine bomen zien er leuk uit als ze klein zijn, maar vergeet niet dat veel bomen uiteindelijk erg groot worden. Wanneer ze onjuist geplaatst zijn kunnen deze ‘kleine bomen’ op den duur grote schade toebrengen aan de riolering. Afhankelijk van de positie van de boom heb je daarnaast kans op het verliezen van zonlicht in de tuin. Zowel bij grote als bij kleine tuinen is het verstandig om een professional in te schakelen voor het plaatsen van een boom.

Te veel eenjarige planten

Bij het kiezen van planten voor de tuin kan je de volgende regel aanhouden: 80% basisbeplanting en 20% eenjarige planten zoals bloeiers. Plaats je meer eenjarige planten, dan kost de tuin al snel meer tijd, doordat je vaker bezig bent met planten vervangen.

Niet nadenken over het onderhoud dat een vijver met zich meebrengt

Een vijver is een mooie aanvulling op de tuin waar je veel plezier aan kan hebben. Wat veel mensen echter vergeten is dat een vijver gepaard gaat met veel onderhoud en kosten. Het filter in de vijver moet bijvoorbeeld elke week gereinigd worden. Een vijver heeft een apart ecosysteem en krijgt snel last van algen, onkruid en kikkers. Daarnaast moet je extra voorzichtig zijn als je kleine kinderen hebt of deze in de toekomst gaat krijgen.

Het kiezen van een ongeschikt gazon

Hoewel een grasveld er strak uitziet, is het aanleggen van een grasveld een precies werkje dat veel onderhoud vergt. Vooral in de lente groeit gras erg snel en moet er regelmatig gemaaid worden. Voor mensen die hier niet te veel tijd aan willen besteden is kunstgras een optie. Dit wordt eenmalig aangelegd en is redelijk onderhoudsvriendelijk.

Te veel potplanten in de tuin gebruiken

Potplanten geven de tuin een frisse uitstraling, maar zijn niet altijd even praktisch. Deze planten moeten tijdens droge periodes regelmatig water krijgen. Gebruik daarom alleen potplanten om de tuin of het terras te accentueren. Doe dit met bijvoorbeeld aardbeienplanten en kort bloeiende planten.

Het werken in de tuin is een leuke bezigheid, maar vereist een goede voorbereiding en kost veel tijd. Zorg er daarom voor dat je van tevoren goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden. Denk je toch dat het te veel werk is om de tuin aan te leggen? Tuinweelde helpt je hier graag bij. Neem contact met ons op voor meer informatie.

< Checklist: is jouw tuin winterklaar? Tuinieren is het beste medicijn ter wereld >