Vier tips voor een onderhoudsarme tuin

18 Februari, 2017 21:24

De dagen worden weer langer. De zon geeft langzaamaan wat meer warmte. Dat betekent ook dat we binnenkort weer naar buiten willen. Grote kans dat de tuin echter nog lang niet klaar is voor de lente. Wilt u dit in de toekomst voorkomen? Wij zetten vier tips voor een aantal praktische veranderingen op een rij.

Eenvoudig ontwerp

Onderhoudsarm tuinieren begint bij het plannen van het ontwerp van de tuin. Sporadisch onderhoud is niet te voorkomen. Dit betekent niet automatisch dat de hele tuin uit betegeling of metaal hoeft te bestaan. Als u met uw huidige tuin aan de slag wilt, is het een kwestie van prioriteiten stellen. Als het kweken van uw eigen groenten uw grote hobby is, kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen de moestuin te behouden. Andere onderdelen in de tuin, zoals de vijver, kunt u dan minder aandacht geven.

Praktisch gras

Gras is een mooie oplossing als u de tuin onderhoudsarm, maar toch groen wilt houden. Als u al gras heeft, kunt u er voor kiezen het dicht bij huis te maaien en het verderop in de tuin wat meer vrijheid te geven. Als u helemaal geen omkijken meer wilt hebben naar het gras, kunt u bijvoorbeeld kunstgras aanleggen. Zo is uw gras altijd groener dan bij de buren en blijft het ook nog eens het gehele jaar door heerlijk zacht onder uw voeten.

Type planten

Er bestaat nog geen plant die helemaal geen onderhoud nodig heeft, maar er zijn wel planten die daar bij in de buurt komen - en dan doelen we niet op een tuin vol cactussen. Er is genoeg keuze qua langzaam groeiende planten of hagen. Bij een traag groeiende taxus of thuja haag is één snoeibeurt per jaar voldoende. Ook bestaan er planten met een maximale groeilengte; dit staat vaak op het kaartje vermeld als ‘hoogte op volwassen leeftijd’. Zo weet u precies hoe groot een struik wordt en bent u een stuk minder tijd kwijt aan snoeien en onderhoud.

Verander de vijver

Als u een vijver heeft zijn er meerdere manieren om het onderhoud te verminderen. Door de vissen eruit te halen, heeft u er minder omkijken naar. Ook kunt u het slib een aantal jaren niet verwijderen. Ten slotte kunt u er voor kiezen om de vijver langzaamaan om te toveren in een moerastuin. Deze kunt u strak of juist natuurlijk vormgeven. Veel planten groeien goed in natte grond. Zo hoeft u de vijver helemaal niet meer schoon te houden.

Voor deskundig advies over een onderhoudsarme tuin kunt terecht bij de specialisten van Tuinweelde. Wij zorgen ervoor dat u geen omkijken meer heeft naar uw tuin en hier optimaal kunt genieten.

< Op zomervakantie? Vergeet de tuin niet! Checklist: is jouw tuin winterklaar? >