Kunstgras: de voor- en nadelen

20 September, 2016 21:21

De kwaliteit van kunstgras is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Voorheen zag het er onnatuurlijk uit en was de kwaliteit niet al te best. Tegenwoordig vind je kunstgras in allerlei kleuren en is het soms nauwelijks meer van echt gras te onderscheiden. Hieronder de voor- en nadelen van kunstgras.

De voordelen

Kunstgras is duurzaam in gebruik: het gras wordt eenmalig aangebracht en gaat jarenlang mee. In het verleden was kunstgras vaak lelijk, hard en slecht van kleur. Met de jaren is de kwaliteit doorontwikkeld en drastisch vooruit gegaan. Kunstgras biedt voordeel op verschillende plekken in de tuin, zoals:

  • Moeilijk te maaien plaatsen
  • Onder speeltoestellen
  • Stukken waar veel gelopen wordt

De nadelen

Belangrijk om te weten bij kunstgras is dat het onderhoudsarm en niet onderhoudsvrij is. Ook kunstgras moet af en toe onderhouden worden. Denk hierbij aan het schoonhouden van het gras. Blaadjes, zaden en takken moeten verwijderd worden om kieming van onkruid te vermijden. Daarnaast is het handig om het gras een paar keer per jaar te vegen. Hierdoor gaat het gras weer mooi rechtop staan. Toch is kunstgras niet voor iedereen een goed alternatief, denk hierbij aan:

  • Een tuin waar veel mollen en muizen woelen
  • Tuinen die vol staan met bomen
  • Mensen met een beperkt budget: kunstgras is nog steeds prijzig
  • Extreem natte ondergronden: kunstgras is waterdoorlatend, maar minder goed dan normaal gras

Kunstgras is dus niet in elke tuin geschikt en vergt een grote investering. Verder heeft kunstgras niet de geur van echt gras en warmt het sneller op in de zomer. Daarnaast is het noodzakelijk dat het kunstgras zorgvuldig aangelegd wordt, om problemen in de toekomst te voorkomen.

Kunstgras vs. echt gras

 

Kunstgras

Echt gras

Onderhoudsarm

Beter waterdoorlatend dan kunstgras

Handig voor lastig te bereiken plekken in de tuin

Goedkoper dan kunstgras

Duurzaam

Blijft ook in de zomer koel

Minder goed waterdoorlatend dan echt gras

Onderhoudsintensief

Prijzig

Sneller last van onkruid

 

Ben je er nog niet helemaal over uit of kunstgras bij jouw tuin past? Neem dan contact met ons op het nummer 052 727 4505 of mail naar info@tuinweelde.nl. Wij helpen je graag bij het kiezen van geschikt kunstgras.

< Checklist: is jouw tuin winterklaar? 5 tips om de tuin bij de huiskamer te betrekken >